\require{AMSmath} Differentiaalvergelijking van bernoulli ik moet de vergelijking y'+y=y2(cosx-sinx) oplossen, maar mijn oplossing komt niet overeen met de juiste oplossing. 1 delen door y2 y'·y2 + y-1 = cosx - sinx = z= y-1 ® z' = -y-2·y' dus -z' + z = cosx - sinx = lineaire diff vergelijking 1 Geassocieerde homogene diff vgl -z' + z = 0 z = c·ex 2 variatie van de constante z = c(x)·ex z' = c'(x)·ex + c(x)·ex = -c'(x)·ex - c(x)·ex + c(x)·ex = cosx - sinx = c'(x) = (-cosx + sinx)·e-x = c(x) = - (integraal) cosx·e-xdx + (integraal) sinx·e-x dx dmv partiële integratie I1 = (-e-x·cosx + e-x·sinx)/2 I2 = (- sinx·e-x - e-x·cosx)/2 = c(x) = (-e-x·cosx + e-x·sinx)/2 + (-sinx·e-x - e-xcosx)/2 = c(x) = (-2e-x·cosx)/2 = y = 1/((-2e-x·cosx)/2) juiste oplossing: -e-x/(e(-x)·sinx + k) L Student universiteit België - maandag 27 december 2010 Antwoord Als je door y2 deelt, dan krijg je op de regel daarna toch niet y'*y2 maar y'*y-2? MBL maandag 27 december 2010 Re: Differentiaalvergelijking van bernoulli Re: Differentiaalvergelijking van bernoulli ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
ik moet de vergelijking y'+y=y2(cosx-sinx) oplossen, maar mijn oplossing komt niet overeen met de juiste oplossing. 1 delen door y2 y'·y2 + y-1 = cosx - sinx = z= y-1 ® z' = -y-2·y' dus -z' + z = cosx - sinx = lineaire diff vergelijking 1 Geassocieerde homogene diff vgl -z' + z = 0 z = c·ex 2 variatie van de constante z = c(x)·ex z' = c'(x)·ex + c(x)·ex = -c'(x)·ex - c(x)·ex + c(x)·ex = cosx - sinx = c'(x) = (-cosx + sinx)·e-x = c(x) = - (integraal) cosx·e-xdx + (integraal) sinx·e-x dx dmv partiële integratie I1 = (-e-x·cosx + e-x·sinx)/2 I2 = (- sinx·e-x - e-x·cosx)/2 = c(x) = (-e-x·cosx + e-x·sinx)/2 + (-sinx·e-x - e-xcosx)/2 = c(x) = (-2e-x·cosx)/2 = y = 1/((-2e-x·cosx)/2) juiste oplossing: -e-x/(e(-x)·sinx + k) L Student universiteit België - maandag 27 december 2010
L Student universiteit België - maandag 27 december 2010
Als je door y2 deelt, dan krijg je op de regel daarna toch niet y'*y2 maar y'*y-2? MBL maandag 27 december 2010
MBL maandag 27 december 2010
©2001-2024 WisFaq