Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bijzondere substituties

Hallo,
Ik zou volgende oefening moeten oplossen:
(integraal) dx/(xÖ(1-x)).
Ik zou dit mbv de formule
(integraal) du/Ö(a2-u2) = bgsin u/a + k doen, maar krijg de x niet weg..

volgens de oplossingen achteraan mijn boek moet het uitkomen op ln |1-Ö(1-x)| - ln |1+Ö(1-x)| + k

Alvast bedankt

Lien
Student universiteit België - donderdag 23 december 2010

Antwoord

Met Ö(1 - x) = t krijg je 1 - x = t2 en dus dx = -2tdt.
De integraal gaat dan over in ò-2tdt/(1-t2)t en nadat je t hebt weggedeeld, kom je vast wel een stuk verder.

MBL
donderdag 23 december 2010

©2001-2024 WisFaq