To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De parabool

We trekken de raaklijn T in een willekeurig punt q van P -- y2=2px. T snijdt de richtlijn in s. Bewijs dat we [qs] vanuit het brandpunt onder een rechte hoek zien.

HELP ME AUB!
DANKJE

Liese
3de graad ASO - donderdag 2 december 2010

Antwoord

co(q)=(x0,y0)
De algemene vergelijking van de raaklijn in een punt van de parabool is gekend.
De vergelijking van de richtlijn is : x= -p/2
Vervang in de vergelijking van de raaklijn x door -p/2 om de coördinaat van s te vinden.
Bereken nu de rico van de rechte fq en eveneens de rico van de rechte fs.
Je zult dan vinden dat het product van deze twee rico's gelijk is
aan -1, zodat de twee rechten fq en fs loodrecht op elkaar staan.

LL
donderdag 2 december 2010

©2001-2025 WisFaq