To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parabool

hoi,

ik moet kegelsneden leren maar dit kon ik helemaal niet:
q(x,y) is een willekeurig punt van P -- y2= 2px met brandpunt f. De raaklijn T in q aan P snijdt de X-as in t. De evenwijdige L aan de X-as door Q snijdt de richtlijn in s

1. bewijs analytisch dat qfts een ruit is
2.Bewijs hieruit dat de raaklijn T en de normaal N de deellijnen zijn van de rechten L en qf
3. bewijs dat de diagonalen qt en sf mekaar snijden op de y-as

Liese
3de graad ASO - donderdag 2 december 2010

Antwoord

Stel de coördinaat van q(x0,y0) met y0=Ö(2px0)
De coördinaat van het brandpunt f is je bekend (mag ik veronderstellen !).
De algemene vergelijking van de raaklijn aan een punt aan de parabool is eveneens gekend. Om het snijpunt met de X-as te vinden stel je hierin y=0 en bereken x.
De coördinaat van s is eveneens gemakkelijk af te leiden.
Toon nu aan dat : |qf|=|ft|=|ts|=|sq|

LL
donderdag 2 december 2010

©2001-2025 WisFaq