\require{AMSmath} Eerste graads vergelijking oplossen Hoe los (de methode)ik een vergelijking zoals: 2(x-2)-3(x-3)=5(x-5) op Jan Leerling mbo - zaterdag 4 januari 2003 Antwoord Eerst alle haakjes wegwerken, en daarbij goed letten op de plus- en mintekens. 2x - 4 - 3x + 9 = 5x - 25 Nu links alvast wat termen samennemen (kan natuurlijk niet altijd, maar als het kán, dan ook doen!) -1x + 5 = 5x - 25 Nu alle termen met x bij elkaar brengen, evenals alle losse getallen: -1x - 5x = -25 - 5 (dit wordt in de wandelgangen het naar links en rechts verplaatsen genoemd) Nu weer samennemen wat samengenomen kan worden: -6x = -30 Laatste stap: aan beide zijden delen door -6 1x = 5 (ofwel x = 5) MBL zaterdag 4 januari 2003 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe los (de methode)ik een vergelijking zoals: 2(x-2)-3(x-3)=5(x-5) op Jan Leerling mbo - zaterdag 4 januari 2003
Jan Leerling mbo - zaterdag 4 januari 2003
Eerst alle haakjes wegwerken, en daarbij goed letten op de plus- en mintekens. 2x - 4 - 3x + 9 = 5x - 25 Nu links alvast wat termen samennemen (kan natuurlijk niet altijd, maar als het kán, dan ook doen!) -1x + 5 = 5x - 25 Nu alle termen met x bij elkaar brengen, evenals alle losse getallen: -1x - 5x = -25 - 5 (dit wordt in de wandelgangen het naar links en rechts verplaatsen genoemd) Nu weer samennemen wat samengenomen kan worden: -6x = -30 Laatste stap: aan beide zijden delen door -6 1x = 5 (ofwel x = 5) MBL zaterdag 4 januari 2003
MBL zaterdag 4 januari 2003
©2001-2024 WisFaq