\require{AMSmath} Onbepaalde integraal bepalen met goniometrische functies Geachte, Ik ben een poging aan het doen volgende integraal aan het oplossen met een goniometrische functie òdx/(x2·Ö(x2-4)) deze integraal is van de vorm: òdx/(x2·Ö(x2-1)) en deze is oplosbaar via een eenvoudige substitutie x = 1/cos(y) = sec (y) Þ dx = siny/cos2(y) dy zodat Öx2-1 gelijk is aan sin y/cos y de standaardintegraal gelijk is aan sin y + C zodat deze gelijk is aan Ö(x2-1)/x desondanks vinden we onze eerste integraal niet via deze methode. graag hulp, dank bij voorbaat Iene Iene R Student universiteit België - dinsdag 9 november 2010 Antwoord Hallo Gebruik voor dergelijke integralen een driehoekje : cos(y) = 2/x Dus x = 2/cos(y) dx = 2.siny/cos2y.dy tan(y) = Ö(x2-4)/2 dus Ö(x2-4) = 2.tan(y) = 2.sin(y)/cos(y) En met dezelfde standaardintegraal bekom je dan : Ö(x2-4)/4x Ok? LL dinsdag 9 november 2010 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Geachte, Ik ben een poging aan het doen volgende integraal aan het oplossen met een goniometrische functie òdx/(x2·Ö(x2-4)) deze integraal is van de vorm: òdx/(x2·Ö(x2-1)) en deze is oplosbaar via een eenvoudige substitutie x = 1/cos(y) = sec (y) Þ dx = siny/cos2(y) dy zodat Öx2-1 gelijk is aan sin y/cos y de standaardintegraal gelijk is aan sin y + C zodat deze gelijk is aan Ö(x2-1)/x desondanks vinden we onze eerste integraal niet via deze methode. graag hulp, dank bij voorbaat Iene Iene R Student universiteit België - dinsdag 9 november 2010
Iene R Student universiteit België - dinsdag 9 november 2010
Hallo Gebruik voor dergelijke integralen een driehoekje : cos(y) = 2/x Dus x = 2/cos(y) dx = 2.siny/cos2y.dy tan(y) = Ö(x2-4)/2 dus Ö(x2-4) = 2.tan(y) = 2.sin(y)/cos(y) En met dezelfde standaardintegraal bekom je dan : Ö(x2-4)/4x Ok? LL dinsdag 9 november 2010
LL dinsdag 9 november 2010
©2001-2024 WisFaq