Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte van de x-as uitrekenen van een parabool

Hallo wisfaq,

In een oefenexamen staat een vraag waar ik echt niet uitkom, zouden jullie mij hier bij willen helpen?

Een hangbrug heeft tussen 2 pijlers de vorm van een dalparabool. Wanneer het brugdek gekozen wordt en het midden van de brug komt overeen met x=0, dan heeft de parabool de vergelijking:

y=f(x)=$
\frac{1}
{{100}}x^2 + 5
$.

De doorzakking van de kabels is op het diepste punt 45m. Bepaal de lengte van het brugdek tussen de pijlers.

daniel
Student hbo - dinsdag 2 november 2010

Antwoord

Een tekening doet soms wonderen!

q63463img1.gif

Plot de grafiek op je GR bijvoorbeeld! Ga na dat de hoogte van de kabel bij x=0 precies 5 is.

Bereken x zodat $
\frac{1}
{{100}}x^2 + 5 = 50
$. Dat geeft twee oplossingen. Het verschil is de gevraagde lengte.

Zou het dan lukken?

WvR
dinsdag 2 november 2010

©2001-2024 WisFaq