Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken je de determinant van een matrix?

Gegeven het stelsel lineaire vergelijkingen Ax = b. Dat is een vraag en matrix van mijn oefententamen van mijn ter voorbereiding van me her van morgen. Alleen ik weet niet wat een determinant is en hoe ik deze kan berekenen. Tijdens het vak zijn alleen de rekenmethodes van Gauss en Gauss-Jordan behandeld.
Bijvoordaad dank.

Mark
Student hbo - donderdag 26 juni 2003

Antwoord

Een algemene manier om de determinant van een matrix te berekenen, vind je op http://mathworld.wolfram.com/Determinant.html, maar een vlotte manier om van een 3x3 matrix de determinant te berekenen, is de volgende:

Ga uit van de 3x3 matrix

q12830img1.gif

Breidt deze aan de rechterkant uit met de 1e twee kolommen:
q12830img2.gif

Tot slot teken (of denk) je 6 pijltjes zoals aangegeven.
q12830img3.gif
Langs elke pijl neem je het produkt van de 3 getallen die langs deze pijl staan. De produkten langs de blauwe pijlen tel je op, die langs de rode pijlen trek je er weer vanaf.

Dus:

determinant= a1b2c3 + a2b3c1 + a3b1c2 - a3b2c1 - a1b3c2 - a2b1c3

Bij een 2x2 matrix is t nog wat eenvoudiger:

determinant = a1b2 - a2b1

Groeten,
Martijn

mg
vrijdag 27 juni 2003

©2001-2025 WisFaq