Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veeltermen

hallo,
als we 5x3 - 4x2 - 8x + 7 ontbinden in factoren dan is de oplossing (x-1)(x-(1+Ö(141)/10)(x-(1-Ö(141)/10). Hoe komen ze aan die min tussen x en 1 + wortel 141. Is dit geen + ?

feline
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 14 september 2010

Antwoord

De veelterm heeft x = 1 als nulpunt en is dus deelbaar door (x - 1).
Dat levert de splitsing (x-1)(5x2 + x - 7) op.
De nulpunten van de kwadratische factor kun je met de abc-formule bepalen.
Dat zijn x1 = -(Ö(141) + 1)/10 resp. x2 = (Ö(141) - 1)/10
Het kwadratische stuk ontbindt nu in 5(x - x1)(x - x2)

MBL
dinsdag 14 september 2010

©2001-2025 WisFaq