Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Straal spiraal als lengte gegeven is

Hoi,

Ik heb het volgende probleem waar ik niet helemaal uit kom: ik heb een stuk touw van 100 cm. Dit touw heeft een doorsnede van 1 cm. Dit touw ga ik oprollen. Wat is nu de straal van de spiraal als het touw volledig spiraalsgewijs opgerold is?

Mijn benadering is als volgt: ik bereken telkens de omtrek van 1 cirkel opgerold touw, waarbij ik na 1 omwenteling de straal met 1 cm laat toenemen, tot de totale omtrek 1 M is. De straal waarbij de bij elkaar opgetelde omtrekken 100 cm zijn is de straal van de spiraal. In formulevorm:

100=(2\pi·R1)+(2\pi·R2)+(2\pi·R3)+......=(2\pi·Rn)

waarbij R1=1, R2=2, R3=3 Rn=gevraagd.

Is er een methode om dit probleem netter op te lossen?

Martin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 13 augustus 2010

Antwoord

Hallo

Bechouw de koord als een 'rechthoek' met een lengte van 100 cm en een breedte van 1 cm. De oppervlakte hiervan is dan 100 cm2
De oppervlakte van de 'cirkel' (gevormd door de spiraal) is dan eveneens 100 cm2.
Dus : 100 cm2 = \pi.R2
Hieruit kun je eenvoudig de straal R berekenen.

LL
vrijdag 13 augustus 2010

©2001-2025 WisFaq