Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 62620 

Re: Re: Re: Focus en raaklijn ellips

Hallo Koen,

Het antwoord is de 2 vergelijkingen op te lossen naar m (eliminatie zoals U zegt)en dan krijg ik:
Raaklijn t: y=mx+b2/q en normaal Q:y=(-x+c)/m
(yq-b2)/x=(-x+c)y
y2q-b2y=-x2+cx.
Het moet nui toch de bedoeling zijn een waarde te vinden voor het punt Q(p,q), dus eigenlijk de p en de q waarde, niet ??DDeze punten dan ingeven in de vgf van de hoofdcirkel zou dan a2 moeten opleveren....Ja, sorry,ik weet niet wat er gebeurt maar ik kom er maar niet uit....
Groeten,
RIK

Rik L
Iets anders - zondag 6 juni 2010

Antwoord

Rik,
De lijnen y=mx+b2/q en y=-x/m+c/m hebben als snijpunt Q (x,y).Hoe vind je x en y.Dat gaat zo: Uit mx+b2q=-x/m+c/m volgt dat x=(cq-mb2)/(q(1+m2)).
Substitutie van deze x-waarde in een van de lijnen geeft:
y=(b2+cqm)/(q(1+m2)).Hieruit volgt dat x2+y2=(c2q2+b4)/(q2(1+m2)).
( c2=a2-b2 ).Nu jij weer.

kn
maandag 7 juni 2010

 Re: Re: Re: Re: Focus en raaklijn ellips 

©2001-2025 WisFaq