Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poissonverdeling omzetten naar normaalverdeling

Beste

Ik kwam in men cursus statistiek de mogelijkheid tegen om een poissonverdeling om te zetten naar een normaalverdeling (vereiste: l8). Dit geeft een benadering waarbij de kansen dus ongeveer hetzelfde uitkomen. In men cursus staat ook een voorbeeldje maar hier wordt een binominaal omgezet naar normaal en dit geeft idd een mooie benadering (verschil van 1%).

Nu ik wou zelf eens een voorbeeldje maken van zo een P(l-N(l (=m),l=(s2)).

Dit is wat ik had verzonnen..
Een immobedrijf verkoopt gemiddeld 200 huizen/jaar. Wat is de kans dat ze 20 huizen op een maand verkopen?

nu ik loop vast bij de vraag: hoe kan ik bij een normaalverdeling zeggen van EXACT 20 huizen? meestal wordt er geschreven: wat is de kans dat P(x=20) .. kunnen jullie mij dit even verduidelijken aub?

alvast BEDANKT,
mvg
Marnik

Marnik
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 4 juni 2010

Antwoord

Wat dacht je hier van?

Eerst maar 's met de Poissonverdeling.
Kies nu voor een benadering met de normale verdeling als ondergrens 19.5 en als bovengrens 20.5.
Je kunt dit laatste ook opvatten als P(X=20)=P(X20)-P(X19), maar dan wel met de continuiteitscorrectie!

Hopelijk helpt dat.

WvR
vrijdag 4 juni 2010

©2001-2024 WisFaq