Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 62419 

Re: Re: Parabool en raaklijn

ja, Ik had voor T1 zo geredeneerd.
Invullen in
T1: yy1=p(x+x1) de coordinaten (p/2,p)
T1:y.p=p(x-p/2) en zo kwam ik op y=x-p/2.
Maar ik voel wel dat ik fout zit (wegdelen van p in beide leden...
Waar zit nu dan de fout?? Ik zie het niet...maar als je mij nog wat verxcer helpt, dan zal ik wel zeggen: "Och ja !!"
Rik

Rik Le
Iets anders - donderdag 13 mei 2010

Antwoord

Rik,
Gewoon goed invullen geeft:y=x+1/2p.Of anders:uit y2=2px volgt dat y'(x)=p/y, zodat vergl.raaklijn door A(1/2p,p)is:y=p+p/p(x-1/2p)=x+1/2p.Zo nu maar verder.

kn
donderdag 13 mei 2010

 Re: Re: Re: Parabool en raaklijn 

©2001-2025 WisFaq