Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vijf kaarten uit een spel

Op hoeveel manieren kan men uit een spel van 52 kaarten 5 kaarten kiezen, waarvan 3 aas zijn en de twee andere dezelfde waarde hebben?

Het antwoord is 288, maar ik begrijp niet waarom. Ik zou zeggen om de 3 azen te kiezen heb je 4·3·2 = 24 mogelijkheden dan nog 12 kaarten om waarde kaart te kiezen ( want de aas mag het niet zijn), dus nog 12 mogelijkheden, dan heb je nog 3 'kleuren', de harten schoppen of ruiten ( als je de klaveren waarde kaart hebt getrokken), dus nog 3 mogelijkheden, maar dat is niet goed, dat is een factor 3 teveel. Hoe zit dat? Bij voorbaat dank voor uw moeite en tijd!

Janet
Docent - zondag 9 mei 2010

Antwoord

Moet dat dan niet 4·3·2·48·3 zijn? En is dat dan niet het aantal mogelijkheden om het rijtje AAAII met A=aas en I=iets anders te pakken in precies die volgorde?

Nu jij weer!

WvR
zondag 9 mei 2010

 Re: Vijf kaarten uit een spel 

©2001-2025 WisFaq