Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onderscheidingsvermogen

Ik moet de volgende opdracht maken:

Het onderscheidingsvermogen voor een tweezijdige toets van de nulhypothese m=0 tegenover de alternatieve hypothese p=10 is 0,82. Wat is het onderscheidingsvermogen tegenover de alternatieve hypothese p=-10? Verklaar je antwoord.

Nu krijg ik uit de bijbehorende theorie niet helemaal duidelijk wat het onderscheidingsvermogen precies is, behalve 1-kans op fout van de tweede soort.

Hoe bereken je het onderscheidingsvermogen in het algemeen en hoe is dat op deze opdracht toe te passen?

Alvast bedankt!

Wilma
Student hbo - dinsdag 27 april 2010

Antwoord

De fout van de tweede soort is de kans dat je ten onrechte H0 niet verwerpt in het geval het gemiddelde 10 is:

q62287img1.gif

De oppervlakte van het gele gebied is bij een onderscheidingsvermogen van 0,85 gelijk aan 0,15. Ga maar na. Als je een waarde vindt kleiner dan het vraagteken verwerp je H0 niet terwijl dat niet terecht zou zijn!

Omdat je tweezijdig toetst kan je hetzelfde plaatje nog een keer maken voor H1:p=-10:

q62287img2.gif

De oppervlakte van het groene gebied is ook 0,15. Dat is dus de kans dat je ten onrechte H0 niet verwerpt onder de veronderstelling dat H1:p=-10. Ik zou dus denken dat het onderscheidingsvermogen ook gelijk is aan 0,85.

Om 't algemeen kan 'een plaatje maken' enorm helpen. Hopelijk is het duidelijk.

WvR
zondag 2 mei 2010

©2001-2024 WisFaq