Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebruik grafische rekenmachine

Ik moet de volgende vraag beantwoorden: 'Hoe vaak moet je met een dobbelsteen gooien op dat de kans op minstens drie keer één oog groter is dan 0,95?'
Deze vraag wil ik beantwoorden m.b.v. de TI83 Plus.
Ik kom niet verder dan dat ik waarschijnlijk de binomcdf functie nodig heb.
Alvast bedankt!

Wilma
Student hbo - vrijdag 16 april 2010

Antwoord

De kans om één te gooien is 1/6. Een binomiaal kansprobleem?

X:aantal keren één ogen
X~binomiaal verdeeld met p=1/6 en n=?
P(X$\geq$3)$>$0,95.
Gevraagd: wat is n?

Oplossing:
P(X$\geq$3)=1-P(X$\leq$2)$>$0,95
Met de GR?
Zet in Y1=1-binomcdf(X,1/6,2). Maak een tabel. Neem als startwaarde 0 en stapgrootte 10.

q62219img1.gif

Je ziet dat de waarde voor X ergens tussen 30 en 40 moet liggen. Neem als startwaarde 30 en stapgrootte 1 en je ziet....

q62219img2.gif

Dus bij n=36 is de kans voor 't eerste groter dan 0,95. Het antwoord is n=36.

Hopelijk helpt dat.

WvR
vrijdag 16 april 2010

©2001-2024 WisFaq