Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproeven

Als 10% van de eenheden van een partij een gevaarlijk niveau van een pathogene bacterie bevat, dan is de kans om dit niet te vinden bij N=1 (1 steekproef) gelijk aan 90%. Bij hoeveel steekproeven is er 95% zekerheid dat de bacterie niet in de partij zit?

Marlou
Student hbo - vrijdag 9 april 2010

Antwoord

Klopt je vraag wel? Ik neem aan dat je bedoelt hoe groot je steekproef moet zijn. Bij N=2, N=3, ... wordt de kans op geen pathogene bacterie in de steekproef steeds kleiner.

$
\eqalign{
& N = 1:P(X = 0) = 0,90 \cr
& N = 2:P(X = 0) = 0,90^2 = 0,81 \cr
& N = 3:P(X = 0) = 0,90^3 = 0,729 \cr
& N = 4:P(X = 0) = 0,90^4 = 0,6561 \cr
& Enz... \cr}
$

Dus dat zal dan toch wel niet de bedoeling zijn? Ik vermoed dat je iets anders bedoelt, maar wat bedoel je precies? Misschien kan je de opgave hier 's geven?

WvR
vrijdag 9 april 2010

©2001-2024 WisFaq