Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dv van de 1e orde komt niet uit

Gevraagd: De algemene oplossing van de volgende differentiaalvergelijking:

dy/dx-y·tan(x)=3·esin(x)

Nu volg ik de methode van het boek:
1) Maak de formule homogeen
dy/dx-y·tan(x)=0

2) Zet in standaardvorm (staat hij al)

3) Bepaal de algemene oplossing van de homogene diffrentiaalvergelijking
ln(y)=òtan(x) dx = ln(y)=-ln|cos(x)| =
y = 1/cos(x)

4) y=u·f = u'·f=Q (f = e1/cos(x); Q=3·esin(x)
u' · e1/cos(x) = 3·esin(x)=
u' = 3·esin(x)/e1/cos(x)
u' = 3·e-tan(x)
u = ò3·e-tan(x)

En die is niet op te lossen, waar ga ik de fout in?

Tim
Student hbo - donderdag 1 april 2010

Antwoord

Is de regel niet dat je bij delen van machten de exponenten moet aftrekken?
In het laatste stukje van je uitwerking moet je dus de exponenten sin(x) en 1/cos(x) van elkaar aftrekken en dan komt er volgens mij geen
-tan(x) uit.

MBL
donderdag 1 april 2010

©2001-2024 WisFaq