Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomiaalverdeling of normaalverdeling?

Ik heb deze vraag al eens gepost, toen werd me gezegd dat er te weinig gegevens zijn om dit op te lossen.
Ik kan het ook niet helpen, we hebben enkel dit gekregen, ik durf zelf geen gegevens te verzinnen?
Kunnen jullie zelf iets verzinnen? Dat ik tenminste iets als voorbeeld heb?
Gewoon de werkwijze of zoiets?
Bedankt! groetjes, Johanne

Overboekingen bij een vliegtuigmaatschappij komen veel voor. Zakenmensen doen reserveringen bij verschillende maatschappijen omdat ze nog niet zeker zijn van hun plannen. Op die manier gebeuren er veel 'last minute' annulaties. Op basis van recente cijfers schat de maatschappij de kans dat een gereserveerde plaats niet benut wordt op 0.2

Bereken de kans dat de maatschappij voor een bepaalde vlucht in de problemen komt. Ik definieer X als...... X~......Verdeling met parameters......... P(X) =

Johann
Student universiteit - vrijdag 27 december 2002

Antwoord

Ik blijf het een vreemde zaak vinden, maar laten we dan maar eens wat verzinnen. Er zijn volgens mij twee soorten problemen denkbaar:
  1. Er zijn te veel annuleringen, waardoor de vliegtuigmaatschappij te weinig verdient.
  2. Om problemen als in punt 1 te voorkomen overboekt men alle vluchten.
De vraag is dan natuurlijk in welke mate moet je overboeken? Het is niet goed voor de klanten als er bij 50% van de vluchten steeds klanten zijn die niet mee mogen.

Voorbeeld
De vliegtuigmaatschappij boekt elke vlucht 20% over. Dus als er 100 mensen mee kunnen, dan worden er 120 mensen op de vlucht geboekt. Wat is de kans dat er iemand niet mee kan?

Gaan we er van uit dat dit binomiaal verdeeld is (discreet en de kans p succes verandert niet!) krijgen we:
n=120
p=0,8
X:aantal mensen dat komt opdraven
gevraagd: P(X>100)
P(X100)=1-P(X100)=1-0,848=0,152
De kans dat er één of meer mensen niet mee kan is 15%.

En zo kan je natuurlijk van alles bedenken... maar kijk ook eens in de database, hier staan zat voorbeelden.

WvR
vrijdag 27 december 2002

©2001-2024 WisFaq