Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaardafwijking

Onder de gestelde vragen van statistiek was er een vraag met als onderwerp "Standaardafwijking". Nu is mijn vraag wat de oplossing zou zijn indien de kandidaten deelnemen voor 30 plaatsen en indien men de 30 besten aanwerft.

mvg,
Agnes

Agnes
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 24 december 2002

Antwoord

De vraag (zie Standaardafwijking) zou dan worden:
Aan een staatsexamen nemen 200 kandidaten deel voor 30 plaatsen. De gemiddelde uitslag bedraagt 70% en de standaardafwijking is 10%. Welk percentage is vereist om benoemd te worden indien men de 30 besten aanwerft?
Uitwerking:
(z)=0,85
z1,036
1,036=(x-70)/10
x-70=10,36
x=80,36
Dus zeg maar 81% is vereist.

De normale tabel

Hier kun je bij een gegeven gemiddelde en standaard deviatie de oppervlakte bij een gegeven x-waarde uitrekenen, maar ook de x-waarden bij een gegeven oppervlakte.Dit kan zowel eenzijdig als tweezijdig. Gebruik voor een komma een punt.
m = s =
x <
P(x < ...) =
< x <
P(... < x < ...) =

WvR
donderdag 26 december 2002

©2001-2024 WisFaq