Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Residueberekening

beste

å-¥+¥ = 1 / (n-1/2)2

Singuliere punten: z = 1/2 en z=k

er bestaat een werkvolgorde die je best hanteert om dergelijke reeksen op te lossen (in dit geval gebruik makend van cotg(Õz gezien niet alternerende reeks). dit heb ik zo uitgevoerd maar ik bots op een onduidelijkheid bij het bepalen van het residue van deze funtie in z=1/2.

de oplossing zou moeten zijn : -Õ , maar spijtig genoeg kom ik 1 uit.

AA
Student universiteit België - zaterdag 14 november 2009

Antwoord

Beste AA,

Je kan het residu berekenen met een limiet (als je die formule gezien hebt), ofwel heb je de reeks nodig; namelijk van de functie:

f(z) = cot(pz)/(z-1/2)2

De functie cot(pz) is gedefinieerd in z = 1/2 en heeft er een gewone Taylorontwikkeling, de eerste term is:

-p(z-1/2)

De eerste term van de Laurentreeks van f(z) is dus:

(-p(z-1/2))/(z-1/2)2 = -p/(z-1/2)

De coëfficiënt in 1/(z-1/2), want we ontwikkelen rond z = 1/2, is precies het residu; dus: -p.

mvg,
Tom

td
maandag 16 november 2009

©2001-2024 WisFaq