Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheden oplossen

hoi,
kan iemand mij helpen met het oplossen van deze:
23 *(x2-3)+(x2+9)(x+3)>= 0

x5-x3 <= (-1/4 *x) bij deze heb ik als antwoord
S=[-3/4,-1/2]U[1/2,3/4]
correct ?

alvast bedankt

youss
Leerling bovenbouw vmbo - donderdag 19 december 2002

Antwoord

Hoi,
Als je zo'n ingewikkelde vgl krijgt kan je ze helemaal uitwerken of je kan ze vereenvoudigen door iets in de distributiviteit te zetten.
Het probleem bij deze opgave is dat ik niets kan vinden om in distr. te plaatsen. Is de opgave wel helemaal correct?
Als je het helemaal uitrekent krijg je een ingewikkelde 3e graadsvgl die niet meteen met Horner is op te lossen...

De tweede oef gaat als volgt:
x5 - x3 + x/4 0
zoek eerst de opl v/d vgl
f(x) = x[x4-x2 + 1/4]
stel x2gelijk aan t
t2- t + 1/4 = 0
D=1-1=0
t= 1/2 => x2=1/2
x= 0 of x= + (of - ) 1/2

De oplossingsverzameling laat ik aan jou over.

Koen
zaterdag 21 december 2002

©2001-2024 WisFaq