Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Richtingscoefficient zwaartelijn

Bij berekening van de richtingscoëfficiënt van de zwaartelijn in een driehoek zijn de twee coordinaten ten eerste de coordinaten van het hoekpunt waaruit de zwaartelijn vertrekt en ten tweede de coördinaten van het midden van de overstaande zijde. Die steek je in de formule m =(y2-y1):(x2-x1).

Mijn vraag is volgende : zijn de coordinaten van (x1,y1) gelijk aan de coordinaten van het hoekpunt waaruit de zwaartelijn vertrekt, en de coordinaten van (x2,y2) gelijk aan de coordinaten van het midden van de voverstaande zijde? Of is het omgekeerd?

anneli
2de graad ASO - zondag 1 november 2009

Antwoord

Dat maakt niet uit! Bekijk maar eens een concreet geval.
Als het hoekpunt de coördinaten (2,6) heeft en het midden van de overstaande zijde (7,10), dan wordt de berekening van de rc óf
(10-6)/(7-2) = 4/5 óf (6-10)/(2-7) = -4/-5 = 4/5
Omdat bij verwisseling van de volgorde zowel de teller als de noemer van teken verandert, is het eindeffect dat er niets verandert.

MBL
zondag 1 november 2009

©2001-2024 WisFaq