Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een vergelijking oplossen

Hallo ik heb een som die ik niet kan oplossen en ik vroeg me af of jullie het kunnen uitleggen bedankt:)

17d(1+d:10)=59.5

Ik wil weten hoe je d kan berekenen.
Dank-!

natash
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 31 oktober 2009

Antwoord

Het gaat hier om het oplossen van een vergelijking. Op Het oplossen van vergelijkingen en stelsels kan je daar meer over vinden.

In dit geval:

17d(1+d:10)=59.5
Eerst haakjes werken
17d+17d2/10=59,5
Nu alles keer 10
170d+17d2=595
Op nul herleiden
17d2+170d-595=0

Dit laatste is een voorbeeld van een tweedegraadsvergelijking. Je kunt zoiets op verschillende manieren oplossen. In dit geval is de 3. ABC formule wel handig.

Het antwoord:
d = - 2·Ö15 - 5 of d = 2·Ö15 - 5
Of als een benadering ook goed is:
d = -12.74596669 of d = 2.745966692

Lukt het daarmee?

WvR
zaterdag 31 oktober 2009

 Re: Een vergelijking oplossen 

©2001-2024 WisFaq