Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toon aan dat de raaklijn met rico m gegeven wordt door y mx en- Va²m² enb²

Hallo,
ik moet voor wiskunden aantonen dat de rico gelijk is aa y= mx +/- √a2m2 +b2
uit de canonieke vergelijking van de ellips afgeleid.
ik dacht dat ik eerst moest ontdubbelen en dan wat bij de x stond gelijk moest stellen aan m
maar dan kwam ik nog steeds niet uit wat in de opgave stond, kan iemand mij soms een hint geven ?

Mvg!

chiara
3de graad ASO - zondag 11 oktober 2009

Antwoord

Als je de lijn y = mx + q snijdt met je ellips (in canonieke vorm), dan krijg je de vergelijking (a2m2+b2)x2 + 2a2mqx + a2q2-a2b2=0
Als je deze vergelijking aanpakt met de abc-formule, dan ontstaat onder de wortelvorm de volgende discriminant: D = a2m2+b2-q2.
Wil je dat de lijn de ellips raakt, dan zal D = 0 moeten zijn.
Dat geeft q = ±√(a2m2+b2) waarmee je er bent.

MBL
zondag 11 oktober 2009

©2001-2025 WisFaq