Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een cirkel

Deze vraag werd eerder al gesteld, maar ik werd niet veel wijzer uit het antwoord. De vraag luidt: ' Stel de vergelijking op van de cirkels met straal √10 die door de oorsprong gaan en waarvan het middelpunt ligt op de recht met als vergelijking x-y-2=0. x2+y2+2x+6y = 0 en x2+y2-6x-2y=0 zijn de oplossingen. Het punt in de oorsprong heb ik A genoemd: A(0;0). Moet je dan gebruik maken van de afstandsformule van een punt tot een punt of de afstandsformule in de vorm van d(.;.) ?

Mathia
2de graad ASO - woensdag 16 september 2009

Antwoord

Het middelpunt moet liggen op de cirkel x2+y2=10 (namelijk afstand √10 tot de oorsprong). Dit snijden met lijn x-y-2=0 levert twee mogelijke middelpunten op waarmee je vervolgens per middelpunt eenvoudig de cirkelvergelijking uitrekent.

jadex
woensdag 16 september 2009

 Re: Vergelijking van een cirkel 

©2001-2025 WisFaq