Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loodlijn en hoeken berekenen

Beste wisfaq,

zouden julie me kunnen helpen bij deze vraag?

Gegeven: ABCD is een rechthoek, a is een loodlijn in A op vl(ABCD) en S een punt op a. Bereken de hoeken CDS, ASC, DSC.
a=5
AB=4
BC=3
(ik had deze vraag al eens gestuurd maar was enkele gegevens vergeten, dus bij deze )

alvast bedankt.

Shari
3de graad ASO - zaterdag 12 september 2009

Antwoord

Maak in elk geval een plaatje om je de situatie voor te stellen.

1) Hoek CDS is natuurlijk 90°, want CD^AD (rechthoek!) en CD^AS (gegeven).

2) Bedenk dat AC = 5 volgens Pythagoras en dan is in de rechthoekige driehoek ACS de gevraagde hoek eenvoudig te vinden. Driehoek ACS heeft immers twee zijden van 5 en is rechthoekig, dús gaat het over 45°.

3) Ook driehoek DSC is rechthoekig (in D) en je weet twee zijden, namelijk DS en DC. Via de tangens van de gevraagde hoek kom je er dan toch wel uit, lijkt me.

MBL
zaterdag 12 september 2009

©2001-2024 WisFaq