Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuksplitsen of gewoon quotiënt uit elkaar halen?

Beste,

Bij het integreren zie ik niet in waarom we de opgave
ò(dy / (y2-y) oplossen met het splitsen in partieelbreuken terwijl we de opgave ò((x-4)/x3) gewoon uit elkaar schrijven als ò(x/x3)dx - 4*ò(1/x3).
Waarom kunnen we bij opgave 1 niet schrijven = ò(dy/y2) - ò (dy/y)?

Groep
Student universiteit België - donderdag 30 juli 2009

Antwoord

Beste Veronique,

Je mag (mits c ongelijk aan 0) zeggen dat a+b/c = a/c + b/c. Hier maak je gebruik van als je (x-4)/x3 splitst.
Maar je kunt niet in het algemeen zeggen dat c/a+b = c/a + c/b.
Één tegenvoorbeeld is genoeg om dit aan te tonen. Kies in c/a+b voor a,b en c de waarde 1 bijvoorbeeld. Dan is c/a+b = 1/2, maar c/a + c/b wordt dan 1/1 + 1/1 = 2 en dat is ongelijk aan 1/2.

Mochten er nog onduidelijkheden zijn, reageer even.

Gr. Davy.

Davy
donderdag 30 juli 2009

©2001-2024 WisFaq