Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voorschrift rationale functie

Bepaal een zo eenvoudig mogelijk voorschrift van een rationale functie met -1 als nulpunt, een perforatie van x=2 en een verticale asymptoot met vergelijking x=3.

Is dit antwoord juist? y = ((x-2)(x+1))/((x-3)(x-2))
Want die perforatie is dan een 0/0?

Vannes
3de graad ASO - donderdag 4 juni 2009

Antwoord

De formule 'doet' precies wat je wilt. De perforatie zit niet bij x = 0 maar bij x = 2.
In de vereenvoudigde formule y = (x+1)/(x-3) kun je x = 2 probleemloos invullen en dat levert y = -3 op. De perforatie is nu het punt (2,-3)

MBL

MBL
donderdag 4 juni 2009

©2001-2024 WisFaq