Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudiging voor analytisch bewijs

Hoi, ik ben het weer hoor, gerrie

Ik ondervind zeer veel moeilijkheden bij het veréénvoudigen van goniometrische getallen. Als u zo vriendelijk zou willen zijn om dit met de nodige tussenstappen op te lossen:

De vraag:
In de toppen p en p' op de grote as van een ellips trekt men de topraaklijnen. Zij snijden een veranderlijke raaklijn aan E (verschillend van de topraaklijnen) in de punten q en q'.
Bewijs dat het produkt ||pq||·||p'q'|| constant is:

Men oplossing tot nu toe:

-p(a,0) p'(-a,0)
-raaklijn met parameters:
xcos(t)/a+ysin(t)/b=1
-Als l: uX+vY=w en P(A,B), dan
d(P,l) = |uA+vB-w|/Ö(u2+v2).
-Zo kom ik tot de vergelijking van de constante:
(1-cos(t))·(1+cos(t))/((cos(t)/a)2+(sin(t)/b)2)

Verder als dit geraak ik niet!
Ik ben er vrij zeker van nu dat ik de juiste formules heb gebruikt omdat het een constante betreft die gelijk blijft bij de verplaatsing van het raakpunt op de ellips rondom de omtrek hiervan.

Bedankt

gerrie
3de graad ASO - woensdag 6 mei 2009

Antwoord

Hallo

Je kunt dit eenvoudiger oplossen zonder goniometrische vergelijkingen.
p(a,0) en p'(-a,0)
Dan
q(a,yq) en q'(-a,yq')

De vergelijking van de raaklijn in een punt (x0,y0) van de ellips is :

x0.x/a2 + y0.y/b2 = 1

yq vind je door in deze vergelijking x te vervangen door a en
yq' vind je door in deze vergelijking x te vervangen door -a

|pq| = yq en |p'q'| = yq'

Werk |pq|.|p'q'| uit en je zult dan de algemene vergelijking van de ellips in herkennen voor x=x0 en y=y0.

Je vindt dan : |pq|.|p'q'| = b2

LL
woensdag 6 mei 2009

 Re: Vereenvoudiging voor analytisch bewijs 

©2001-2025 WisFaq