Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren via benaderingsmethoden

Bereken de bepaalde integraal van e^-x2 dx
Ondergrens = 0
Bovengrens = +

Deze integraal zou uitgerekend moeten worden met de benaderingsmethode.

Hoe los ik dit nu op?

Alvast bedankt!

Philippe

Philip
Student universiteit België - woensdag 11 december 2002

Antwoord

Hoi,

Je kan I=int(exp(-x2),-$\infty$..$\infty$) berekenen door I2 als dubbelintegraal (naar x en y) te beschouwen en dan op poolcoördinaten over te gaan. Je vindt dan dat I2=2$\pi$. Jouw integraal is dan (wegens symmetrie) gelijk aan sqrt($\pi$/2). (Deze integraal is nauw verbonden met de normale verdeling uit de statistiek)

Je kan die integraal numerisch benaderen via een aantal methoden (Simpson, ...). Als je hier meer over wil weten, laat het maar horen.

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 12 december 2002

©2001-2024 WisFaq