Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 58826 

Re: Integratie door splitsing

hoi,
hmm ik weet niet, daar ben ik toch niet zoveel mee?
als ik t= tan x en dt bereken dan heb ik toch weer t en x in de integraal?
wat kan ik er dan mee doen?
alvast bedankt
groetjes yann

yann
3de graad ASO - zondag 29 maart 2009

Antwoord

De hint die ik je gaf is inderdaad niet zonder meer toepasbaar. Ook ik moet goed lezen: het viel me pas later op dat er dx/tan(x) staat en niet het simpeler tan(x)dx
Het kan nu bijv. als volgt.
Ten eerste geldt de formule 1//sin2(x) - 1 = 1/tan2(x)
Ten tweede geldt dat de afgeleide van g(x) = -1/tan(x) gelijk is aan g'(x) = 1/sin2(x)
Uit deze twee gegevens volgt dan dat de door jou gezochte primitieve gegeven wordt door de functie F(x) = -1/tan(x) - x
Differentieer deze F maar eens om te zien wat er gebeurt.

MBL
maandag 30 maart 2009

©2001-2024 WisFaq