Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tritair

Hoe ga je van binaire getallen naar tritaire getallen zonder het binaire getal eerst om te rekenen naar decimale getallen? bijvoorbeeld van 101 in binair naar 12 in tritair.

Martin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 27 maart 2009

Antwoord

Dag Martine,
In het algemeen schrijf je getallen in een n-tallig stelsel als:
a*n0+b*n1+c*n2+d*n3+.......
Alls je dit eerst in een 10-tallig stelsel omzet, dan doe je het volgende:
Schrijf n in het 10-tallig stelsel.
Bereken vervolgens n0,n1,n2... enz., allemaal in het 10-tallig stelsel.
Tenslotte vermenigvuldig je die getallen met respectievelijk a,b,c,d,...enz en tel je dat bijelkaar op.
Als je van een 2-tallig stelsel direct naar een drie-tallig stelsel wil, dan doe je in feite hetzelfde:Zet eerst 20, 21, 22,23... om in het 3-tallig stelsel:
20=1, 21=2, 22=11, 23=2*11=22, 24=2*22=121, 25=2*121=1012, enz.
Tenslotte vermenigvuldig je die getallen met a,b,c, enz. en dan optellen, ook weer allemaal in het 2-tallig stelsel.

Je moet dus kunnen vermenigvuldigen en optellen in het 2-tallig stelsel.
Omdat je natuurlijk veel meer gewend bent aan het rekenen in het 10-tallig stelsel kiest men er in de praktijk voor om via het 10-tallig stelsel te werken, maar een computer zit daar niet mee!
Zou het zo lukken?
Succes, Lieke.

ldr
vrijdag 27 maart 2009

©2001-2024 WisFaq