Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Jaarlijkse Kostprijs (JKP)

Beste,

Ik heb een probleem met de volgende opgave, althans, ik denk dat ik eens probleem heb.

Gegevens:

netto verkoopprijs incl BTW 19.255 euro
voorschot 2.889 euro
gefinancierd bedrag 16.366 euro
looptijd 60 maanden
maandelijkse aflossing 318,59 euro

Nu is de vraag het jaarlijkse kostenpercentage. Ik heb dat via de volgende formule gevonden:

Totaal voorafbetalingen + voorschot = prijs op afbetaling
Prijs op afbetaling - constante prijs = kredietkost
Contante prijs - voorschot = kredietbedrag

JKP = Kredietkost / Kredietbedrag x 100

Mijn uitkomst is dan 16,88% Klopt dit?

Alvast bedankt,

Jeroen.

Jeroen
Student universiteit België - woensdag 25 maart 2009

Antwoord

Hallo, Jeroen.
Wat jij de maandelijkse aflossing noemt, is in feite interest plus aflossing; noem die 318,59 liever de maandbetaling.
De kosten van de financiering zitten nu in de interest, ik neem tenminste aan dat je docent dat bedoelt.
Je moet dan voor elke maandbetaling weten hoeveel aflossing er in zit, en hoeveel interest. In het begin is het veel interest en weinig aflossing, op het einde is het andersom.
De schuldrest vermindert namelijk elke maand door de aflossing van die maand, zodat je dan de volgende maand minder interest betaalt. Het interestpercentage op maandbasis is met behulp van een rekenmachine vrij eenvoudig benaderend uit te rekenen door de som van de naar tijdstip 0 contant gemaakte maandbetalingen gelijk te stellen aan het gefinancierd bedrag; of misschien weet je het interestpercentage al.
Maak nu, met de hand of met een computerprogramma, een tabel van de 60 interest- en aflossingsbedragen, telkens samen gelijk aan 318,59.
Dan kun je ook voor elk jaar bepalen hoeveel percent van het totaal aan betalingen van dat jaar interest is.
Je kunt ook nog berekenen hoeveel percent van de som der zestig interestbestanddelen in het eerste jaar betaald wordt, hoeveel percent in het tweede jaar, etc ...

hr
donderdag 9 april 2009

©2001-2024 WisFaq