Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gauss-kromme TI83

bij het hoofdstuk waar wij nu mee bezig zijn op school moet ik heel vaak grafiekjes van de gauss-kromme met mijn GR tekenen. Op een proefwerk kost het nogal veel tijd als je dit de hele tijd opnieuw moet invoeren. En het lukt mij niet om de basis van deze kromme al in mijn GR te zetten. Want als ik daarna de waarden voor µ en erin wil zetten voor een bep som dan schrijft de rekenmachine gewoon over het deel wat er al staat heen?!
Weten jullie misschien een manier waarop ik de formule voor de gauss-kromme al standaard in mijn GR bij bv Y1 kan zetten en telkens anders kan invoeren?

anne z
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 10 december 2002

Antwoord

Een snelle manier om de Gauss-kromme in beeld te krijgen is de volgende:

Stel je wilt de Gausskromme met m=6 en s=2 getekend hebben.
Ga dan naar het functiescherm en voer hier het volgende in:

q5864img1.gif


normpdf( vindt je bij DISTR (2nd VARS) optie 1:normpdf(

Om nu de kromme te tekenen kan je het beste een venster kiezen dat loopt van m-3·s tot m+3·s.
In dit geval dus Xmin = 6 - 3·2 = 0 en Xmax = 6 + 3·2 = 12.
ZOOM optie 0:ZoomFit brengt de kromme vervolgens mooi in beeld. Zelf zet ik daarna nog Ymin = 0 om de as in beeld te krijgen. Je krijgt nu het volgende plaatje:


q5864img2.gif


N.B.: Zelf zou ik er voor kiezen om deze plaatjes niet op mijn rekenmachine te maken, maar gewoon als schets op papier. Dat gaat een stuk sneller.

wh
woensdag 11 december 2002

©2001-2024 WisFaq