Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56885 

Re: Vlakkenwaaier

Hoe zet je die dan om in een cartesiaanse ?

MVG

David-
3de graad ASO - zondag 8 februari 2009

Antwoord

Als je (x,y,z)=t·(1,2,-2) element per element bekijkt, dan krijg je drie vergelijkingen:
x=t, y=2t en z=-2t.

Een cartesiaanse vergelijking van een rechte wordt gegeven door twee vergelijkingen, telkens met enkel x, y en z erin. En hoe kan je die opstellen: neem eens twee van je vergelijkingen, bijvoorbeeld x=t en y=2t, en elimineer daaruit de t-variabele. Dat betekent dat je t haalt uit één vergelijking (hier t=x) en dat insteekt in de andere, zo krijg je y=2x. Doe dat ook eens voor bijvoorbeeld de twee vergelijkingen x=t en z=-2t, dat zal je geven z=-2x. Het stelsel y=2x, z=-2x is dan de gezochte cartesiaanse vgl.

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 9 februari 2009

©2001-2024 WisFaq