Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutie bij onbepaalde integralen

dag meneer of mevrouw,
ik heb een paar oefeningen die me niet lukken:
ik moet de volgende integralen berekenen:
1) ò (cot3x) dx
hoe moet ik deze doen? ik geraak er niet uit ik heb t= 3x gedaan maar dan heb ik 1/3 ò cot t dt maar dan ben ik niet echt veel verder, kunt u me zegn hoe ik verder kan geraken ofzo?
alvast bedankt
2) ò (cos 2x * cos 4x) dx hier heb ik t=2x gedaan maar dan ben ik ook niet echt veel verder denk ik zit dan nog met een cos 2t kunt u bij deze integraal me ook uitleggen hoe ik verder kan gaan ofzo
alvast bedankt voor uw tijd
groetjes yann

yann
3de graad ASO - maandag 12 januari 2009

Antwoord

1) Je weet dat cot x= cos x/sin x. Kun je hier een substitutie bedenken die je verder helpt?

2) Voor producten en sommen van sini en cosini ken je een aantal regels. Deze kun je gebruiken om het product weg te werken, zodat je een eenvoudige integraal overhoudt.

Succes!

Bernhard
maandag 12 januari 2009

©2001-2025 WisFaq