Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 57866 

Re: Re: Re: Re: Partiële integratie

dag tom,
als v'x = x.e^(x2) dan is v x= 1/2 e^(x2) klopt dit?
of niet en hoe moet het dan voort?

groetjes yan (echt srry) :$

yann
3de graad ASO - zaterdag 10 januari 2009

Antwoord

Beste Yann,

Dat klopt. Dus met u(x)=x2, u'(x)=2x, v'(x)=x.ex2 en v(x)=ex2/2 volgt:

̣ x2 x.ex2 dx = ex2.x2/2 - ̣2x.ex2/2 dx

De factor 2 en deling door 2 vallen weg en de integraal die je nog moet bepalen is dus:

̣ x.ex2 dx

Maar dat is ook precies wat je moest bepalen om vanuit v'(x) naar v(x) te gaan. Dat is je daarnet blijkbaar gelukt, het antwoord is nu natuurlijk weer ex2/2. Met het minteken voor die integraal erbij:

̣ x2 x.ex2 dx = ex2.x2/2 - ex2/2 + C = ex2(x2/2-1/2) + C

En dat stemt overeen met het antwoord van de leekracht

mvg,
Tom

td
zaterdag 10 januari 2009

©2001-2024 WisFaq