Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Welke uitkomst is correct?

Gegeven volgende differentiaalvergelijking:

D"(y(t)) + 3 D(y(t)) + 2 y(t) = D(x(t))

met x(t) = 10 e^(-3*t) * Heaviside(t)
met y(0)=0 en Dy(0)=-5

Indien ik onderstel dat ik met positieve tijden werk dan zou ik in principe die Heaviside(t) kunnen gelijkstellen aan één. Ik bekom dan als uitkomst:

y(t) = -15 e^(-3t) + 35 e^(-2t) + 20 e^(-t)

Wanneer ik echter die Heaviside(t) laat staan en meeneem tot op het einde dan bekom ik:

y(t) = 20e^(-2t)*Heaviside(t)-5e^(-t)*Heaviside(t)+10e^(-2t)-15e^(-3t)*Heaviside(t)-10e^(-t)

Als ik nu onderstel dat ik met positieve tijden werk en ik die Heaviside gelijk stel aan één dan bekom ik een andere uitkomst! Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met de Diracfunctie die er bij komt bij het afleiden van x(t).

Welke van deze uitkomsten is nu correct want ze zijn wel merkelijk verschillend van elkaar?

Pieter
Student Hoger Onderwijs België - zondag 4 januari 2009

Antwoord

Zoals in je vorige vraag terzake, lijkt je de invloed van een Dirac-impuls niet te willen geloven of goed in te schatten. Je kan helemaal niet Heaviside(t) zomaar even gelijk stellen aan 1, daarmee hou je totaal geen rekening met de "energie" die in de sprong zit om van 0 naar 1 te gaan. Deze opgave leent zich trouwens geweldig goed om opgelost te worden met Laplacegetransformeerden.

cl
zondag 4 januari 2009

 Re: Welke uitkomst is correct? 

©2001-2025 WisFaq