Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 57628 

Re: Differentiaalvergelijking opstellen

alvast bedankt voor de tip, maar ik snap het nog steeds niet goed. Ik heb het vooral moeilijk met de y2, y en 2x2 in dezelfde vergelijking? hoe leid ik deze naar x af? (vooral die y's dan)

mvg

Trovax
3de graad ASO - vrijdag 26 december 2008

Antwoord

cy2 + 4y = 2x2 is een "familie" krommen. Voor elke waarde van c stelt het voorschrift een andere kromme voor. Er is een differentiaalvergelijking die net die krommen als oplossingen heeft en die vind je met wat ik al aangaf. Daarbij is y natuurlijk afhankelijk van x, dus de afgeleide is y' (=dy/dx).

Voorbeeld:
Welke differentiaalvergelijking heeft als oplossingen de rechten y=x+c?

Oplossing:
y - x = c
(d/dx)(y-x) = (d/dx)c
y' - 1 = 0
y' = 1

cl
vrijdag 26 december 2008

 Re: Re: Differentiaalvergelijking opstellen 

©2001-2024 WisFaq