Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reeksoplossing

De volgende vergelijking is gegeven:
(2x + 1)y" + y' + 2y = 0 en MOET via reeksoplossingen opgelost worden, waarbij de algemene oplossing y = åAn.xn geldt
(je moet deze term dan twee keer afleiden en invullen in de oorspronkelijke vergelijking) mij lukt het niet om een recursierelatie te vinden voor de constanten An... Kent iemand deze methode om diff vglen op te lossen?

Barbar
Student universiteit België - maandag 22 december 2008

Antwoord

Wanneer je de algemene oplossing invult, bekom je inderdaad uiteindelijk een reeksoplossing.

Je komt hierbij uit, wanneer je deze y invult in de differentiaalvergelijking. Dat betekent dat je voor de afgeleiden de reeks termsgewijs differentieert.

Zo krijg je in de sommatie: n an xn-1. Zo krijg je een aantal sommaties die je wilt optellen. De truc is nu om de indexen zodanig op te schuiven, dat er onder elke sommatie alleen maar termen xn staan. Je krijgt dan een uitdrukking in termen van an, an+1 en an+2. Dat is dan je recursierelatie.

Als je dan gelukt hebt, kan je hier verder mee rekenen, zodat je een uitdrukking krijgt die je expliciet kan uitdrukken, bijvoorbeeld ex.

Vind je deze differentiaalvergelijking nog moeilijk, probeer het dan eerst met y'-y=0, waarvan je weet wat eruit komt. Succes!

Bernhard
maandag 22 december 2008

 Re: Reeksoplossing 

©2001-2024 WisFaq