Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 36835 

Re: Bissectrice bewijzen

Ik zie de hoek x niet. Waarom is hoek ADB = hoek BCD = x? Tip: zie boven waar kan ik de tip zien. Bedankt.

Nora
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 3 december 2008

Antwoord

De te gebruiken tip is:
"Gebruik omtrekshoeken."

De hoek x = ADB wordt gevormd door de raaklijn (AD) aan de cirkel in het punt D en de koorde DB.
Daarmee is hoek ADB = 1/2 bg(BD).
De hoek BCD is een omtrekshoek van de cirkel die ook 'staat' op de boog BD.
Daarmee is hoek BCD = 1/2 bg(BD) = x.

Maar heb je stellingen over cirkels en omtrekshoeken al gehad?
Zie anders onderstaande webpagina.

Zie Middelpunts- en omtrekshoeken

dk
woensdag 3 december 2008

©2001-2024 WisFaq