To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn en normaal in een punt van de ellips

hallo meneer of mevrouw,
ik heb nog een vraagje:
de opdracht was: bepaal een vergelijking van de raaklijn en de normaal aan de ellips in het punt P
2)e - x2/16 + y2/36 = 1 ; P(2;y0) met y0 0
ik kom als uitkomst uit: tp - y= 4V3 - (V(3)/2)x
np - y= (2/V3)x - 13/V3
de uitkomst zou normaal moeten zijn: t- x/8 - (V3 y) /12 = 1 en n- y= -V3/2 x +4V3
of ben ik wel juist?
alvast bedankt groetjes yan

yann
3de graad ASO - maandag 10 november 2008

Antwoord

Omdat x = 2 gegeven is, zijn de y-waarden ook bekend. Vul x = 2 in de vergelijking in en je krijgt y = 3Ö3 resp. y = -3Ö3.
Verder zul je weten dat, als de coördinaten van het raakpunt (x1,y1) zijn, dan is de vergelijking van de raaklijn in één keer op te schrijven als
x1x/a2 + y1y/b2 = 1.
Invullen dus maar, zou ik zeggen!

MBL

MBL
maandag 10 november 2008

©2001-2025 WisFaq