Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rijen met een factor

Beste wisfaq-medewerker,

Ik heb een vraag over deze som:
5åk=2 U3k met de rij Un= 50 + 1/2n.

In mijn antwoordenboek staat dit als antwoord:: 1/2 . 4(U6 + U15)
Ik snap niet hoe ze aan de 4 in het antwoord komen. Je wilt toch de sommatie tot en met de vijfde term?

Mvg,

Henkie

Henkie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 8 november 2008

Antwoord

Het is me niet helemaal duidelijk over welke sommatie het precies gaat en daarom interpreteer ik maar een beetje op gevoel.
Het lijkt me dat je een sommatie moet uitvoeren over de term u3k, waarbij de index k 'loopt' vanaf k = 2 tot en met k = 5.
Uitschrijven geeft dan de som u6 + u9 + u12 + u15.
Hier staat een klein deel (slechts 4 termen) van een rekenkundige rij.
De optelsom van dat viertal vind je toch m.b.v. de somformule die je vast gezien hebt: 1/2 x aantal termen x (eerste term plus laatste term).
Hier wordt dat precies wat je als antwoord meestuurt.

MBL

MBL
zaterdag 8 november 2008

©2001-2024 WisFaq