Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Probleem oef differentiaalvergelijkingen

Ik weet niet hoe ik aan volgende differentiaalvergelijking moet beginnen: y' - y/x2 = 1/(x3 · y2).

Zou u mij op weg kunnen zetten aub?

Dank u wel.

Goosse
Student universiteit België - dinsdag 28 oktober 2008

Antwoord

Een poging (maar misschien is dit een opgave die bij een bepaald type hoort dat je ook anders kan oplossen)

Zorg eerst dat y maar aan 1 kant voorkomt door vermenigvuldiging met y2:

y2y' + (-1/x2)y3 = 1/x3

We proberen nu het linkerlid te schrijven als een enkele afgeleide van iets. y3/3 lijkt een kandidaat volgens de eerste term, maar dat komt niet overeen met de tweede term. Vermenigvuldig de hele vergelijking dus met een functie f om de vergelijking exact te maken:

fy2y' + (-1/x2)fy3 = f/x3

Het linkerlid is nu de afgeleide van y3g (= 3y'y2g + g'y3) als

* f = 3g
* (-1/x2)f = g'

Met andere woorden, we zoeken een f die voldoet aan

(-1/x2)f = (1/3)f'

Welke f is hiervoor bruikbaar? Daarna kan je de oefening vrij eenvoudig afmaken...

cl
woensdag 29 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq