Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekenen debiteurenbestand

Van een debiteurenbestand is bekend dat 5 % van de debiteuren in het bestand eigenlijk al hebben betaald en dus onterecht op de lijst voorkomen. Dit wordt bij controle als een fout aangemerkt. De overige 95 % van de debiteuren moet nog betalen.

Hoe groot is de kans dat 4 of meer debiteuren die al wel betaald hebben in deze steekproef zitten?

Mijn antwoord 'kans op 4 of meer debiteuren': berekenen P(4), P (5), P (6), P (7), P(8), P (9), P (10) en optellen

Maar voor de rest kom ik er niet uit, kunnen jullie mij alsjeblieft helpen?

Muhamm
Student hbo - dinsdag 28 oktober 2008

Antwoord

Dit lijkt me een voorbeeld van een binomiaal kansprobleem.

X:aantal debiteuren die betaald hebben
X~Binomiaal verdeeeld met:
n=10
p=0,05
Gevraagd P(X4)

Oplossing:
P(X4)=1-P(X3)


Zie ook 3. Binomiale verdeling.

WvR
dinsdag 28 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq