Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som van wisselstroomsignalen

Beste,

Bij het berekenen van de som van 2 of meer wisselstroomsignalen bekom ik b.v. volgend resultaat:
|ã| = -3,281 + 4,841i
Hiervan bereken ik dan dat de bekomen hoek (fasehoek of pulsor) gelijk is aan [phi]=-0,975
Dit zou echter niet in het juiste kwadrant liggen en bijgevolg moet er p bij opgeteld worden. Het is net die laatste stap die ik niet begrijp, waarom moet er hier p bij opgeteld worden?

Alvast bedankt

Brian
Student universiteit België - dinsdag 28 oktober 2008

Antwoord

Hallo

Antisupplementaire hoeken (hoeken die p radialen verschillen) hebben steeds dezelfde tangens.
Probeer maar :
tan(-p/3) = -1.7321
tan(2p/3) = -1.7321

Als je nu de hoek zoekt waarvan de tan gelijk is aan -1.7321 zal je rekentoestel enkel de kleinste hoek (gelegen tussen -p/2 en p/2) geven.
Heb je de positieve (antisupplementaire) hoek nodig, tel je p op bij de gevonden hoek.

LL
dinsdag 28 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq