Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een oneven rationale functie opstellen

Ik vroeg me af hoe ik een oneven rationale functie kon opstellen met behulp van een al eerder gegeven verticale assymptoot, nl. x=1.

Hoe maak ik dus zo'n eenvoudig mogelijke functie?

Bert D
3de graad ASO - zaterdag 4 oktober 2008

Antwoord

Als de functie even of oneven is (de "meeste" functies zijn geen van beide), en x=1 een verticale asymptoot, dan weet je meteen dat x=-1 er ook een moet zijn. In de noemer staat dus al zeker een factor (x-1)(x+1)=x2-1. Helaas is 1/(x2-1) even. Toch kan ze de basis zijn voor een functie die wel aan alle voorwaarden voldoet...

cl
zaterdag 4 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq