Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poolvergelijking omzetten

Beste,

Om mijn vraag te kunnen stellen zal ik heel het voorbeeld uit mijn cursus moeten geven. Het voorbeeld komt uit het onderdeel oppervlakten berekenen met behulp van integralen.

· Deel van het vlak begrensd door de krommen met poolvergelijking r=2·R·cosa, hoek=0, hoek=p/4

Voor het elementaire oppervlaktedeeltje dS vinden we:
dS=1/2·R²·da=1/2·4·R²·cos²a·da

Hieruit berekenen we de oppervlakte S:
S=de integraal van hoek=0 tot hoek=p/4 van dS=1/4·R²·(p+2)

Dan staat er geschreven:
De poolvergelijking van deze cirkel kan vrij eenvoudig worden omgezet naar een cartesische vergelijking. We vinden (x-R)²+y²=R²

Nu is mijn vraag: hoe gebeurt die omzetting van de poolvergelijking naar de cartesische vergelijking?

Katrie
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 23 augustus 2008

Antwoord

Katrien,
Dat gaat zo: wetende dat x=rcosaen x2+y2=r2=2Rrcosa=2Rx ,vinden we dat x2-2Rx+y2=0,zodat (x-R)2+y2=R2.

kn
zaterdag 23 augustus 2008

©2001-2025 WisFaq