To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omwentelingsoppervlakte

Geachte,

gegeven is de parametervergelijking van een cycloide.
Mijn vraag is nu of het mogelijk is de omwentelingsoppervlakte te berekenen om een andere as dan x of y.
bvb om de as x=pi·R of y=topwaarde van de cycloide.

Jelle
Student Hoger Onderwijs België - zondag 17 augustus 2008

Antwoord

Ja, dat is mogelijk. Wat je doet als je het omwentelingslichaam van een cycloïde om de as x=pR wilt berekenen, is dat je een nieuw functievoorschrift opstelt van dezelfde cycloïde MINUS pR.
Wat je hier in feite doet, is dat je je cycloide naar omlaag verschuift.
En dan wentel je deze nieuwe functie om de (gebruikelijke) x-as, op de manier die je bekend is.

groeten,

martijn

mg
maandag 18 augustus 2008

©2001-2025 WisFaq